Б И О С

ветеринарска ординација

 

Ветеринарска амбуланта БИОС, Обреновац, Здравковића улица 6, 063 343 651

САВЕТИ

БОРБА ПРОТИВ БУВА И КРПЕЉА


Нема пса и мачке који нису имали контакт са бувама и крпељима. Знам да  заједнички живот са овим животињицама није пријатан Вашем љубимцу, а ни Вама.


Многи имају погрешну слику о овим досадним и опасним паразитима мислећи да код пса и мачке могу довести ”само” до свраба.  А зар и нама није страшно кад нас уједе комарац, пчела и кад осећај свраба и бола никако да престане? Замислите како је тек псима и мачкама кад по њима миле и уједају их десетине бува и крпеља.


Треба да знате да штитећи животиње од ових паразита штитимо и своје здравље, јер буве могу код људи довести до алергијских промена на кожи, а ујед инфицираног крпеља  доводи до Лајмске болести, тешке и опасне.


Буве код паса и мачака доводе до алергијског дерматитиса, а могу пренети и неке цревне паразите. Крпељи су опаснији за псе јер преносе опасне болести као што су ерлихиоза,борелиоза и бабезиоза. Ове болести у великом проценту могу бити смтроносне.


Шта онда треба урадити?


Чим набавите љубимца одведите га код ветеринара да се прегледом установи здравствено стање и утврди да ли има ових паразита на кожи животиње. Ветеринар ће тада одредити средство за борбу које ће у најкраћем року уништити постојеће буве и крпеље али и нихова јаја и ларве.


Ова борба зна да буде компликована и тешка у неким случајевима ,тако да Вам не препоручујем да одлазећи у ветеринарску апотеку купите прво средтво које вам се допадне. Зашто? - питаће многи. Зато што једино у амбуланти ветеринар ће да прегледа љубимца, установити проблем и да Вам поставити вам питања која ће му помоћи да од много препарата одреди који је најбољи за Вашу животињу. Није свеједно да ли ваш љубимац живи напољу или у стану, да ли воли да се купа или не, да ли је пас или мачка, хрчак или морско прасе, да ли је младунац или старија животиња и још много тога. Слободним избором средства Ви мислите да сте учинили најбоље за свог љубимца ,а онда се деси да  иако је заштићен најбољим препаратом ипак заради крпељску грозницу и онда се питате како је то могуће. Наравно да је могуће, јер сте добили непотпуну или нетачну информацију о том препарату приликом куповине. Тако да се, нажалост, често у пракси дешава да сте дали много новаца за препарат, а ефекат је раван нули.


У продаји се налазе многи антипаразитни прашкови, шампони, ампуле које се растварају у води и онда се тим раствором купају животиње, ампуле које се апликују на кожу, огрлице различитих боја и приозвођача, спрејеви, медаљони... Како се онда одлучити?


Да ваши љубимци не би платили чак и својим животима прошетајте до ветеринарске амбуланте  и нек се Ваш ветеринар одлучи за препарат и одмах то средство апликује. Само тако ћете бити безбрижни.

О НАМАO_nama.html
УСЛУГЕUsluge.html
КОНТАКТKontakt.html
САВЕТИSaveti.htmlSaveti.htmlshapeimage_4_link_0