Б И О С

ветеринарска ординација

 

Ветеринарска амбуланта БИОС, Обреновац, Здравковића улица 6, 063 343 651

САВЕТИ

ШТА ТРЕБА ЗНАТИ О МАЧКАМА


Ниједна врста животиња није тако поделила људе на две групе као мачке. Једна група их обожава, диви се њеним невероватим способностима, док их друга не воли са врло чудним изговорима као што су: оне су лукаве (уствари веома паметне), хоће да те огребу (наравно, јер се тако бране), лење су, само спавају (са овим се не би сложили мишеви, бубице, лептири које лове из чисте забаве), дистанциране су (индивидуалисти). Могли бисмо да кажемо да све ове негативне карактеристике којима их људи етикетирају представљају наше незнање.


Пре него што набавите мачку треба да знате да је мачка живо биће коме је потребна нежност, пажња, које има своје прохтеве и жеље које не могу сви да испуне. Животни век мачке је између 15 и 20 година, наравно уколико сте спремни да јој пружите оптималне услове за живот.


Поставља се питање да ли узети маче или одраслу мачку.

Током привих 6 недеља живота маче зависи од своје мајке, тако да не би требало узимати маче које је млађе. Мачићи су подложни разним болестима и због тога их треба вакцинисати са 8 недеља старости, а касније и ревакцинисати. Људи се пре одлуче да узму маче јер је умиљатије од одрасле мачке и зато што још није развило све своје особине, па се током гајења на њих може утицати. Наравно, то васпитавање зна да буде и напорно. Некада је паметније усвојити одраслу мачку која је већ формирана личност и са њом нема изненађења. Одрасле мачке су већ стекле имунитет на неке болести и то је то још једна предност.


Да ли да узмем мачку или мачора, питате се. Већина мисли да је мачор бољи избор јер се неће мацити. То је тачно, али мужјак чим постане полно зрео креће да се бори за територију, за сваку мачку и тада често страда. Често ћете посећивати ветеринара да га спашава, јер ће бити у ранама, апсцесима, а нажалост, у току полног жара превиде и аутомобиле као опасност и често завршавају под точковима. Ако желите да ваш мачак доживи старост, одведите га у ветеринарску амбуланту на кастрацију пре него што буде касно. Та врста операције не представља опасност за његово здравље.


А шта ме чека ако узмем женку? Све до полног жара који се може јавити већ са 6 до 8 месеци, неће бити никаквих проблема.Тада се јављате ветеринару да Вам помогне, јер Ваша маца стално мијауче, умиљава се око ногу, ваља се по поду, уплашени сте јер мислите да је болесна. На сву срећу није, она покушава да вам објасни да је време парења и да јој треба мужјак. Решење за ову ситуацију постоји. Можете се одлучити да мачку парите и за два месеца ћете имати легло мачића или да сачекате да се се заврши полни жар и да мачку одведете на стерилизацију код вашег ветеринара.


Неки питају да ли узети расну или обичну домаћу мачку. Ако се одлучите за расну мачку моћи ћете да се информишете о неким начелним карактеристикама те расе и да изаберете расу која вам одговара по темпераменту, квалитету длаке и другим карактеристикама. Што се тиче домаћих мачака, знајте да је свака од њих прича за себе и да се никад не зна на кога ће личити и каквог ће бити карактера. И у томе има дражи, бити власник јединствене и непоновљиве мачке.


Не заборавите да се мачке слично куцама вакцинишу против беснила и то сте обавезни по Закону, али и против неких болести од којих обољевају само маце. Наравно, о свему томе ћете се договорити са својим ветеринаром.

О НАМАO_nama.html
УСЛУГЕUsluge.html
КОНТАКТKontakt.html
САВЕТИSaveti.htmlSaveti.htmlshapeimage_4_link_0