Б И О С

ветеринарска ординација

 

Ветеринарска амбуланта БИОС, Обреновац, Здравковића улица 6, 063 343 651

САВЕТИ

ВАКЦИНАЦИЈА ПАСА


Обично први пут зовете ветеринара да закажете вакцинацију Вашег новог љубимца. Многи не знају шта је заправо вакцинација паса и зашто је она толико битна. Штене које сте купили, добили или нашли на улици треба што пре да одведете у ветеринарску амбуланту код ветеринара кога сте  одбрали да се брине о Вашем љубимцу. Тај први сусрет је најбитнији за све. Пас треба да оствари контакт и да се спријатељи са ветеринаром, како му касније интервенције не би биле трауматичне, а власник треба да се увери да је одабрани ветеринар прави избор, неко у кога ће стећи поверење и ко ће на најбољи могући начин водити рачуна о љубимцу. Ветеринар треба да  упозна свог новог пацијента и да му отвори здравствени електронски картон и да на основу података које му дате предложи план вакцинације. Само вакцинација која се уради СТРУЧНО, У ПРАВОМ ТРЕНУТКУ И ИСПРАВНОМ ВАКЦИНОМ ће спречити настанак болести које су у највећем проценту смртоносне.


Вакцинација није само убод иглом како неки сматрају. То је прво ПРЕГЛЕД животиње којим се установљава да ли куца има неки здравствени проблем или недостатак. Ако куца кашље, има пролив, има температуру, није попила таблете против унутрашњих паразита, НЕ МОЖЕ бити вакцинисана. Уколико се клиничким прегледом установи да је Ваш пас здрав тек ће се тада приступити вакцинацији. Шта се добија вакцинацијом? Пре свега, мноштво корисних информација за сваког новог власника пса. Спечава се могућност да се пас разболи  од следећих болести: штенећака, парвовирозе, заразног хепатитиса, лептоспирозе... Све ове болести су у великом проценту смртоносне. Наравно, ветеринар ће Вам приликом првог прегледа рећи и да ли пас има неки проблем и како га решити. У пракси најчешће срећемо рахитис, кожне паразите, неправилно зубало, неспуштене тестиси и сл. У узрасту од 6 или 8 недеља када се пас први пут вакцинацинише, многи проблеми се лако решавају. Ми ћемо Вам дати савет о исхрани, о томе како васпитати пса, чиме га купати, где отићи да ошишате чупавог љубимца и одговорити на сва питања која Вас муче. Још једном - шта је вакцинација? То је поступак РАЗГОВОР - ПРЕГЛЕД - УБОД.


Вакцинација која се понавља је ревакцина и не разликује се по саставу од вакцине. Ревакцина се даје једном годишње током целог животног века пса. Ова вакцинација против наведених заразних болести није обавезна по закону, али је обавеза према здрављу вашег љубимца.


Вакцинација против беснила и обележавање чипом паса је законска обавеза. Ово обележавање се врши само једном, а вакцинација против беснила се понавља сваке године.


Дакле, сваки пас треба да буде обележен чипом и да сваке године добије две вакцине: једну против заразних болести и другу против беснила.

О НАМАO_nama.html
УСЛУГЕUsluge.html
КОНТАКТKontakt.html
САВЕТИSaveti.htmlSaveti.htmlshapeimage_4_link_0